Tipuri de avize
Avizul Natura 2000 reprezintă actul tehnico-juridic emis de autoritatea competentă pentru protectia mediului, care confirma integrarea aspectelor privind protectia habitatelor naturale si a speciilor de flora si fauna salbatica in planul sau programul supus adoptarii.
Nota privind solicitarea si emiterea Avizului Natura 2000 precizeaza ca OUG nr. 164/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului a abrogat prevederea conform careia „Pentru orice proiect finantat din fonduri comunitare este necesara obtinerea avizului Natura 2000”.
De asemenea, in conformitate cu prevederile OUG nr. 164/2008, „orice plan ori proiect care nu are o legatura directa sau nu este necesar pentru managementul ariei naturale protejate de interes comunitar, dar care ar putea afecta in mod semnificativ aria, in mod individual ori in combinatie cu alte planuri sau proiecte, este supus unei evaluari adecvate a efectelor potentiale asupra ariei naturale protejate de interes comunitar, tinandu-se cont de obiectivele de conservare a acesteia, potrivit legislatiei specifice in domeniu. Procedura de evaluare adecvata se finalizeaza cu emiterea avizului Natura 2000 sau a deciziei de respingere a proiectului ori planului, dupa caz.”
Avizul Natura 2000 contine concluziile evaluarii adecvate si stabileste conditiile de realizare a proiectului din punct de vedere al impactului asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar.
Solicitarea privind Avizul Natura 2000 trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:
- Cerere
- Memoriu tehnic / studiu de evaluare a impactului / fisa tehnica (dupa caz)
- Caracteristica proiectului:
- Titlul proiectului
- Solicitantul
- Copie dupa certificatul de inregistrare
- Localizarea proiectului
- Scopul proiectului
- Activitatile principale cuprinse in proiect
- Harta cu localizarea proiectului ( coordonate Stereo 70 )
ORDONANTA DE URGENTA nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice
ART. 28
(1) Sunt interzise activitatile din perimetrele ariilor naturale protejate sau din vecinatatea acestora care pot sa genereze un impact negativ semnificativ asupra speciilor salbatice si habitatelor naturale pentru care au fost desemnate, in lipsa actelor de reglementare specifice;
(2) Planurile si / sau proiectele publice ori private pentru care trebuie stabilita necesitatea efectuarii evaluarii de mediu / evaluarii impactului asupra mediului sunt cele care sunt realizate in cadrul unei arii naturale protejate, indirect legate de aceasta sau necesare pentru managementul ariei naturale protejate, si care, fie individual, fie impreuna cu alte planuri / proiecte, pot avea efecte negative semnificative asupra ariei naturale protejate, avandu-se in vedere obiectivele de conservare;
(3) Acordul de mediu sau avizul de mediu pentru proiectele si / sau planurile prevazute la alin. (2) se emit numai daca proiectul / planul nu afecteaza in mod negativ integritatea ariei naturale protejate respective;
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), în cazul în care evaluarea de mediu / evaluarea impactului asupra mediului releva efecte negative semnificative asupra ariei naturale protejate şi, în lipsa unor soluţii alternative, proiectul / planul trebuie totuşi realizat din considerente imperative de interes public major, inclusiv din ratiuni de ordin social sau economic, autoritatea competenta pentru protecţia mediului emite avizul de mediu / acordul de mediu numai după stabilirea măsurilor compensatorii necesare pentru a proteja coerenta reţelei naţionale de arii naturale protejate sau cea globală a reţelei "Natura 2000", în cazul siturilor de interes comunitar;
(5) În situaţia în care siturile incluse în reţeaua "Natura 2000", identificate conform legislaţiei în vigoare, adapostesc un tip de habitat natural prioritar şi / sau o specie prioritara, singurele considerente care pot fi invocate sunt cele privind:
a) sănătatea sau siguranta publica;
b) anumite consecinţe benefice de importanta majoră pentru mediu;
c) alte motive imperative de interes public major asupra cărora s-a obţinut punctul de vedere al Comisiei Europene.
(6) Autoritatea publica centrala pentru protecţia mediului informează Comisia Europeană asupra măsurilor compensatorii adoptate pentru a proteja coerenta globală a reţelei "Natura 2000".
(7) Emiterea actelor de reglementare pentru planuri / proiecte / activităţi în ariile naturale protejate şi, după caz, în vecinătatea acestora se realizează numai cu avizul administratorilor, respectiv al custozilor ariilor naturale protejate.
CCIRJ este o asociatie constituita ca persoana juridica romana, de drept privat, fara scop patrimonial (non profit), care functioneaza in cadrul sistemului cameral, reglementat de legea nr. 335/2007, a Camerelor de Comert din Romania.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in cadrul retelei ecologice europene NATURA 2000, a desemnat ca ADMINISTRATOR al sitului "Nordul Gorjului de Vest Camera de Comert si Industrie Romania - Japonia CCIRJ.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in cadrul retelei ecologice europene NATURA 2000, a desemnat ca ADMINISTRATOR al sitului "Nordul Gorjului de Vest Camera de Comert si Industrie Romania - Japonia CCIRJ.
office@ccirj.ro
www.ccirj.ro
Splaiul Unirii nr.313, Sector 3, 030138 Bucuresti, Romania
Tel: +4021 346 7244
Fax: +4021 346 7257
www.ccirj.ro
Splaiul Unirii nr.313, Sector 3, 030138 Bucuresti, Romania
Tel: +4021 346 7244
Fax: +4021 346 7257