A fost aprobat de catre Consiliul Stiintific al Ariei Naturale Protejate ROSCI0129 Nordul Gorjului de Vest in sedinta ordinara din data de 23.05.2012 si inaintat spre aprobare Ministerului Mediului si Padurilor cu adresa nr.191 din 23.05.2012
Capitolul 1
ÎNFIINŢAREA, SCOPUL SI LIMITELE ARIEI NATURALE PROTEJATE
ROSCI0129 NORDUL GORJULUI DE VEST
Art. 1. Nordul Gorjului de Vest a fost declarat ca sit de importanţă comunitară în anul 2007 conform Ordinului Ministrului Mediului nr. 1964/2007 privind declararea siturilor de importanta comunitara ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania şi are indicativul ROSCI0129. Acest sit include următoarele arii naturale protejate de interes naţional: 2.442 Cheile Sohodolului, 2.445 Cornetul Pocruiei, 2.436 Cotul cu Aluni, 2.457 Dealul Gornăcel, 2.432 Izbucul Jaleşului, 2.431 Izvoarele Izvarnei, 2.443 Muntele Oslea, 2.438 Pădurea Tismana-Pocruia, 2.495 Peştera Cu Corali, 2.433 Peştera Gura Plaiului, 2.429 Piatra Andreaua, 2.446 Piatra Boroştenilor, 2.437 Rezervaţia Botanică Cioclovina.
Art. 2. Scopul principal al existenţei şi managementului ariei naturale protejate ROSCI0129 Nordul Gorjului de Vest este protecţia şi conservarea unor specii şi habitate de interes comunitar. Acest scop urmăreşte menţinerea interacţiunii armonioase a omului cu natura prin protejarea diversităţii speciilor si habitatelor de interes comunitar precum şi a peisajului, promovând păstrarea folosinţelor tradiţionale ale terenurilor, încurajarea şi consolidarea activităţilor, practicilor şi culturii tradiţionale ale populaţiei locale. De asemenea, se oferă publicului posibilităţi de recreere sau turism.
Art. 3. Limitele ariei naturale protejate ROSCI0129 Nordul Gorjului de Vest sunt prezentate în Anexa nr. 3 a Ordinului Ministrului Mediului nr. 1964/2007 privind declararea siturilor de importanta comunitara ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania.
Art. 4.
(1) Responsabilitatea managementului ariei naturale protejate ROSCI0129 Nordul Gorjului de Vest revine Camerei de Comerţ şi Industrie România - Japonia prin structura de administrare creată. Administraţia ariei naturale protejate ROSCI0129 Nordul Gorjului de Vest, numită în continuare Administraţie, integrează într-un plan unitar şi supraveghează toate activităţile din arie, organizează şi efectuează activităţile specifice, asigurând o gospodărire unitară a sitului.
(2)Structura de administrare a ariei naturale protejate ROSCI0129 Nordul Gorjului de Vest are următoarea componenţă: un director, un asistent manager, un şef al pazei, un economist, un responsabil cu relaţiile cu comunităţile locale şi educaţia ecologică, un biolog, un specialist în tehnologia informaţiei şi 6 agenţi de teren.
Art. 5. Activitatea Administraţiei legată de conservarea biodiversităţii este îndrumată şi supravegheată de către Consiliul Ştiintific (CS0) al ariei naturale protejate ROSCI0129 Nordul Gorjului de Vest. Respectarea deciziilor, a condiţiilor de eliberare şi a termenelor de aplicare (valabilitate) a acordurilor Consiliului Stiintific este obligatorie pentru beneficiarii acestora, Administraţia având obligaţia să sisteze lucrările în cazul în care acestea nu respectă prevederile din acord şi să ia măsurile necesare de stopare a efectelor negative asupra patrimoniului natural, cheltuielile fiind suportate de beneficiarul acordului.
Art. 6. Participarea factorilor interesaţi la gospodărirea ariei naturale protejate se asigură prin Consiliul Consultativ de Administrare (CCA), care are un rol consultativ în planificarea şi realizarea activităţilor ce fac obiectul planului de management.
Art. 7. Planul de management al arie naturale protejate ROSCI0129 Nordul Gorjului de Vest va ţine cont de exigenţele economice, sociale şi culturale precum şi de particularităţile regionale şi locale, prioritate având obiectivele care au dus la declararea acesteia ca arie naturale protejata.
Art. 8. Respectarea planului de management şi regulamentului este obligatorie pentru Administraţia ariei precum şi pentru persoanele fizice şi juridice care deţin sau care administrează terenuri şi alte bunuri şi/ sau desfăşoară activităţi în perimetrul şi în vecinătatea ariei naturale protejate ROSCI0129 Nordul Gorjului de Vest.
Capitolul 2
ACTIVITĂŢI PERMISE ÎN ARIA NATURALA PROTEJATA
ROSCI0129 NORDUL GORJULUI DE VEST
2.1. Fondurile forestiere, cinegetice, piscicole, pajistile, amenajarea teritoriului, cercetarea stiintifica, ecoturismul, serviciul salvamont, precum si alte activitati.
Art. 9. Activitatiile care se desfasoara in aria naturala protejata ROSCI0129 NGV necesita avizul Administatiei.
Capitolul 3
CARST ŞI SPEOTURISM
Art. 10.
(1) Activitatea speologică se desfăşoară conform reglementărilor legale în vigoare, cu avizul Administraţiei.
(2) Administrarea peşterilor de pe teritoriul ariei naturale protejate Nordul Gorjului de Vest se poate face de către Administraţie în comun cu organizaţiile de specialitate, conform legislaţiei în vigoare, în baza unor protocoale de colaborare, avizate de Consiliul Ştiintific.
(3) Accesul în peşterile de pe teritoriul ariei naturale protejate ROSCI0129 Nordul Gorjului de Vest se face cu avizul Administraţiei, excepţie făcând persoanele care exercită atribuţii de control.
Art.11. În perimetrul ariei naturale protejate sunt reglementate strict şi marcate locurile de campare si accesul autovehiculelor.
Art.12. In interiorul peşterilor este interzisă camparea, aprinderea focului sau aruncarea deşeurilor de orce natura.
Capitolul 4
FINANŢAREA ACTIVITĂŢILOR
Art.13. Finanţarea activităţilor Administratiei ariei naturale protejate ROSCI0129 Nordul Gorjului de Vest se asigură din fonduri provenite din:
(1) activitati proprii si din sistemul de tarife stabilit de Administratie pentru prestarea de servicii catre terti cu avizul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului;
(2) din proiecte intocmite de Adminstratie sau in colaborare cu alte organizatii/institutii si finantate prin programe nationalesi internationale;
(3) din subvenţii, donaţii, sponsorizări, contribuţii.
Capitolul 5
AVIZAREA ACTIVITATILOR DESFASURATE PE TERITORIUL ARIEI NATURALE PROTEJATE ROSCI0129 NORDUL GORJULUI DE VEST
Art. 14. Avizarea planurilor/ proiectelor /activitatilor se face in conformitate cu prevederile Art.28., aliniatul (1) din Legea 49/2011.
Capitolul 6
DISPOZIŢII FINALE
Art. 15. Prezentul Regulament poate fi modificat la propunerea Administraţiei cu avizul Consiliului Ştiinţific a 2/3 din membrii prezenti si avizat de catre autoritatea publica centrala pentru protecita mediului.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in cadrul retelei ecologice europene NATURA 2000, a desemnat ca ADMINISTRATOR al sitului "Nordul Gorjului de Vest Camera de Comert si Industrie Romania - Japonia CCIRJ.
www.ccirj.ro
Splaiul Unirii nr.313, Sector 3, 030138 Bucuresti, Romania
Tel: +4021 346 7244
Fax: +4021 346 7257