ROSCI NGV
Situl Natura 2000 ROSCI 0129 NORDUL GORJULUI DE VEST
SUPRAFATA 86.958 ha
Asezare
Situl Natura 2000 - Nordul Gorjului de Vest ROSCI0129 se intinde pe o suprafata de 86.958 hectare in 9 comune din judetul Gorj - Bumbesti-Jiu (7%), Godinesti (8%), Pades (23%), Pestisani (69%), Runcu (86%), Schela (84%), Stanesti (67%), Tismana (82%) si Turcinesti (2%), precum si in 3 localitati din judetul Hunedoara:Lupeni (<1%), Uricani (3%) si Vulcan (<1%) si localitatea Baia de Arama (<1%) din judetul Mehedinti. Coordonate geografice: longitudine estica 23˚4’44″, respectiv 45˚9’5″ latitudine nordica. Altitudine: maxima -1940m, medie - 835m, minima -192m.
Descriere
Nordul Gorjului de Vest este constituit dintr-o fasie subcarpatica cu doua aliniamente de dealuri alternand cu depresiuni si dintr-o rama montana a carei morfologie este mult mai impunatoare si complexa..
Situl se intinde pe suprafata mare, cuprinzand mare parte din muntii Valcan si o parte mica din Godeanu.
Este situat in regiunea alpina cu o mare bogatie de elemente floristice si faunistice. Datorita conditiilor fizico-geografice situl cuprinde un numar mare de ecosisteme prezente in toate zonele alpine si subalpine.
In hornurile stancariilor de calcar se dezvolta plante de talie mare, printre care specii de Trollius uropaeus si Lilium martagom, pe stancile din zona Muntelui Oslea fiind prezenta floarea de colt (Leontopodium alpinum) si salcia pitica (Salix retusa), alaturi de garofita alba (Dianthus spiculifolius) si clopoteii de munte (Edraiathus graminifolius).
Importanta stintifica deosebita se datoreaza existentei alunului turcesc, element sudic cu caracter relict, aflat in arboretul de la Tismana la limita nordica a arealului sau european. Este de remarcat prezenta sa atat in asociatia forestiera, cu elemente sudice in patura erbacee, cat si in tufarisurile de liliac cu scumpie de tip carpato-balcanic. Prezenta speciilor Ruscus aculeatus si Dictamnus albus maresc valoarea stiintifica si peisagistica a zonei.
Aici isi gasesc habitatul propice 3 specii din carnivorele mari protejate in intreaga Europa (urs, lup, ras), precum si alte specii de mamifere si pasari de asemenea protejate.
Nordul Gorjului de Vest este unul dintre putinele teritorii cu o valoare foarte inalta a biodiversitatii. Astfel, cu toate ca ocupa sub 0,64 % din suprafata tarii, focalizeaza o considerabila diversitate ecologica si biologica. Aceasta, in curs de cercetare, e reprezentata prin 6 tipuri de ecosisteme (de padure, de pajiste, saxicol, acvatic, riparian si cavernicol).
O mare importanta in cadrul sitului o prezinta ariile naturale protejate de interes national. Acestea au un regim de protectie mai restrictiv, in interiorul lor fiind interzise aproape toate tipurile de activitati cu exceptia activitatilor de cercetare, turismului ecologic si unele activitati traditionale desfasurate de comunitatile locale, activitati care insa, nu trebuie sa afecteze starea de conservare a speciilor si habitatelor naturale protejate. Se constituie ca principalele zone de liniste pentru fauna sitului Natura 2000.
CCIRJ este o asociatie constituita ca persoana juridica romana, de drept privat, fara scop patrimonial (non profit), care functioneaza in cadrul sistemului cameral, reglementat de legea nr. 335/2007, a Camerelor de Comert din Romania.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in cadrul retelei ecologice europene NATURA 2000, a desemnat ca ADMINISTRATOR al sitului "Nordul Gorjului de Vest Camera de Comert si Industrie Romania - Japonia CCIRJ.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in cadrul retelei ecologice europene NATURA 2000, a desemnat ca ADMINISTRATOR al sitului "Nordul Gorjului de Vest Camera de Comert si Industrie Romania - Japonia CCIRJ.
office@ccirj.ro
www.ccirj.ro
Splaiul Unirii nr.313, Sector 3, 030138 Bucuresti, Romania
Tel: +4021 346 7244
Fax: +4021 346 7257
www.ccirj.ro
Splaiul Unirii nr.313, Sector 3, 030138 Bucuresti, Romania
Tel: +4021 346 7244
Fax: +4021 346 7257