Glosar de termeni
A
Asezare umana = comunitate umana (sat sau oras) indiferent de marime, care cuprinde o populatie, un anumit teritoriu (denumit intravilan), constructiile sale si activitatile sociale si economice care se desfasoara pe teritoriul sau.
Alpin = zona cea mai inalta a unui munte incepand de la circa 1900m altitudine.
Amonte = sensul "spre izvor", pe cursul unei ape sau vai; in sus.
C
Crovuri = adancituri de forma circulara sau usor alungita, formate intr-un substrat leossoid datorita actiunii exercitate de apele freatice.
D
Debit = cantitatea de apa transportata de un fluviu sau rau prin sectiunea sa intr-o anumita perioada de timp (mc/s).
Densitatea populatiei = numarul de locuitori pe unitatea de suprafata.
Depresiuni intramontane = depresiuni situate in interiorul muntilor si inconjurate din toate partile de acestia.
Depresiuni submontane = depresiuni situate in apropierea muntilor, la contactul dintre acestia si regiunile mai coborate (de obicei deluroase) situate in apropiere.
Dolina = mica depresiune cu aspect de palnie, formata prin procese de dizolvare si / sau prabusire in masa unor roci precum calcarul, sarea sau gipsul; unele iau nastere prin prabusirea tavanelor din pesteri.
Domuri = boltiri ale stratelor sedimentare care au in interior acumulari de gaz metan.
E
Echilibru ecologic = echilibru dintre plante, animale si mediul lor de viata.
Echilibru natural = situatie de echilibru care se realizeaza intre elementele, fenomenele si procesele naturale.
Economia mediului = disciplina stiintifica si preocupare integratoare de armonizare a cresterii economiei cu pastrarea caracteristicilor mediului inconjurator.
Economie de piata = activitate economica (industriala, agricola, comerciala, de transport) care este reglementata de schimbul liber (intre producator si consumator), pe baza cererii si ofertei.
Environment = termen foarte expresiv si intuitiv, folosit in limbi de circulatie mondiala, care desemneaza tot cea ce ne inconjoara, adica mediul inconjurator al omului.
F
Forma de relief = reprezinta infatisarea concreta a suprafetei terestre, pentru intinderi mici si mijlocii, cu o anumita omogenitate a aspectului, a alcatuirii geologice si a factorilor modelarii care au determinat-o.
Functie economica = rolul unei asezari (sat sau oras) in diviziunea teritoriala a productiei; acest rol economic permite precizarea caracteristicilor economice specifice fata de alte asezari.
G
Granit = roca vulcanica veche, foarte dura; se afla de obicei intercalata in sisturi cristaline; granitul formeaza o parte din Muntii Macinului si anumite portiuni din Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali.
H
Hidrocentrala = centrala care utilizeaza energia apelor, valorificand caderea acestora sau volumul mare de apa, pentru producerea energiei electrice.
I
Industrializare = activitate de constructie si amplasare a intreprinderilor industriale in anumite regiuni, unde activitatea industriala lipsea sau era foarte redusa; industrializarea fortata denumeste procesul de amplasare a intreprinderilor industriale dupa criteri politice, sociale sau arbitrare, nesocotindu-se cele economice.
Industrie = activitatea de extractie a materiilor prime minerale, cu ajutorul unor mijloace (utilaje, instalatii) si proceduri specifice si transformarea lor in produse noi, destinate unor utilizari multiple (productie, transport, consum).
Industrie extractiva = domeniu al activitatii industriale care are ca obiect extagerea din scoarta terestra a resurselor minerale utile, fara sa le supuna unor transformari fizice sau chimice; se refera la extractia carbunelui, petrolului, minereurilor, rocilor etc.
Industrie prelucratoare = domeniu al industriei care prelucreaza materiile prime.
Infrastructura = ansamblu de dotari tehnice care permite dezvoltarea unor activitati economice: industrie, agricultura, cai de comunicatie, turism.
L
Lac = suprafata depresionara de teren, de intindere variabila, ocupata permanent cu apa.
Lunca = portiune mai joasa a vaii unui rau, situata in apropierea acestuia si supusa frecvent inundatiilor.
M
Materii prime = resurse materiale care intra in productia industriala; pot fi energetice (petrol, gaze naturale), minerale (minereuri feroase si neferoase, substante nemetalifere), agricole (produse animale si vegetale), silvice (lemn).
Mediu geografic = ansamblul elementelor naturale si antropice aflate in interactiune pe un anumit teritoriu, in zona de interferenta a geosferelor (partea superioara a litosferei, hidrosfera, biosfera si antroposfera).
Minereuri polimetalice = minereuri care cuprind in alcatuirea lor mai multe (poli) metale neferoase, de obicei cupru, plumb si zinc.
Munti ascunsi = munti (si spinari muntoase) care sunt acoperiti cu sedimente.
N
Noxe = gaze nocive care sunt emanate in atmosfera, cu un efect negativ asupra sanatatii oamenilor.
Nuante climatice = diferentieri ale caracteristicilor climatice in inaltime si in suprafata.
O
orase = concentrari umane de dimensiuni mai mari decat asezarile rurale, in care activitatea predominanta a locuitorilor este neagricola (servicii si industrii). Orasul are de asemenea anumite dotari specifice si exercita o influenta asupra teritoriului inconjurator, mai apropiat sau mai indepartat.
orase = concentrari umane de dimensiuni mai mari decat asezarile rurale, in care activitatea predominanta a locuitorilor este neagricola (servicii si industrii). Orasul are de asemenea anumite dotari specifice si exercita o influenta asupra teritoriului inconjurator, mai apropiat sau mai indepartat.
Orogeneza = fenomen de cutare si ridicare a scoartei teresre.
P
Platforma = (in sens geologic) - structura rigida de roci, apartinand unor vechi substraturi continentale.
Platforma industriala = suprafata de teren cu o mare concentratie a activitatilor industiale de acelasi fel sau inrudite.
Politica demografica = masuri legislative, administrative, economice, sanitare, culturale si educationale adoptate de un stat pentru a influenta in scopul dorit, evolutia populatiei.
Poluanti = substante chimice (minerale sau organice) care produc o transformare sensibila a caracteristicilor naturale ale elementelor de mediu.
Poluare = modificarea compozitiei initiale naturale a elementelor naturale (aer, apa, sol) prin introducerea unor produse chimice rezultate din activitatile economice.
Populatie activa = parte a unei tari sau comunitati umane care desfasoara in mod anumit o anumita activitate economica si sociala.
Populatie ocupata = populatie care este angrenata efectiv intr-o activitate economica si care obtine venituri din aceasta.
Populatie urbana = populatie care traieste in orase.
Potential demografic = posibilitatile oferite de populatia unei tari ca rezultat al marimii numerice a acesteia.
Potential hidrografic = capacitatea apelor curgatoare (rauri, fluvii) de a oferi conditii pentru obtinerea energiei electrice in hidrocenrale.
R
Reconstructie ecologica = crearea conditiilor, ca un anumit mediu, transformat prin actiune antropica, sa revina la caracteristicile naturale, ecologice, initiale.
Restructurare = transformarea industriei de la caracteristicile actuale la caracteristicile economiei de piata (care sunt legate de obicei de eficienta).
Resurse energetice = resurse naturale care pot fi folosite in scopuri energetice.
Rezervatie a biosferei = rezervatie cu un caracter complex in care sunt conservate elemente naturale esentiale in vederea studierii lor si pentru pastrarea unor suprafete in care interventia antropica este minima.
Rezervatie naturala = un anumit teritoriu, bine delimitat, unde este conservat in starea lui initiala un anumit element natural.
Rezerve = acea parte din totalul resurselor naturale despre care exista aprecieri cantitative si calitative sigure si care pot fi exploatate in conditiile tehnologice actuale.
S
SAC = Arii Speciale de Conservare (in limba engleza, Special Areas of Conservation - SAC) sunt arii care fac parte din reteaua Natura 2000, conform Directivei Habitate. SAC-urile sunt fostele pSCI-uri sau SCI-uri.
SPA = Arii de Protectie Speciala Avifauninstice (in limba engleza, Special Protection Areas - SPA) sunt arii care fac parte din reteaua Natura 2000, conform Directivei Pasari.
Stare de conservare favorabila = Conform Directivei Habitate si a legislatiei romanesti:
A. Starea de conservare a unui habitat natural este data de totalitatea factorilor ce actioneaza asupra sa si asupra speciilor caracteristice acestuia si care ii poate afecta pe termen lung raspandirea, structura si functiile, precum si supravietuirea speciilor ce ii sunt caracteristice. Starea de conservare a unui habitat natural se considera "favorabila" atunci cand sunt indeplinite conditiile:
· arealul sau natural si suprafetele pe care le acopera in cadrul acestui areal sunt stabile sau in crestere;
· are structura si functiile specifice necesare pentru conservarea sa pe termen lung, iar probabilitatea mentinerii acestora in viitorul previzibil este mare;
· speciile care ii sunt caracteristice se afla intr-o stare de conservare favorabila, asa cum aceasta este definita mai jos (punctul B.)
B. Starea de conservare a unei specii este data de totalitatea factorilor ce actioneaza asupra sa si care pot influenta pe termen lung raspandirea si abundenta populatiilor speciei respective pe teritoriul Uniunii Europene. Starea de conservare se considera "favorabila" atunci cand sunt indeplinite conditiile:
· datele privind dinamica populatiilor speciei indica faptul ca aceasta se mentine si are sanse sa se mentina pe termen lung ca o componenta viabila a habitatului natural;
· arealul natural al speciei nu se reduce si nu exista riscul sa se reduca in viitorul previzibil;
SCI = Situri de Importanta Comunitara, desemnate conform cu Directiva Habitate.
Structura populatiei = repartitie pe grupe a unei populatii, in functie de diferitele ei caracteristici demografice, culturale si socio-economice.
T
Terase = suprafete orizontale care urmaresc valea unui rau, format din acumulari de materiale (aluviuni) transportate si depuse de apa raului; se afla la altitudini diferite si au o dezvoltare paralela.
Teren agricol = orice suprafata de teren pe care se poate practica o forma sau alta de activitate agricola (cresterea animalelor, cultura plantelor).
Termocentrala = centrala care produce energie electrica prin arderea combustibilor (carbuni, petrol, gaze naturale).
Trecatoare (pas) = portiune mai joasa a reliefului care face legatura intre doua regiuni sau unitati apropiate, mai joase, peste o culme muntoasa sau deluroasa.
U
Unitate de relief = intindere relativ bine delimitata de alte regiuni inconjuratoare, cu un ansamblu de forme de relief care sunt asociate spatial, teritorial.
Urban = referitor la elemente si fenomene specifice orasului; de ex: populatie urbana, aspect urban, arhitectura urbana.
V
Vale transversala = vale care traverseaza o unitate de relief mai inalta (formata din roci mai dure) intre doua unitati mai joase (formate din roci mai moi ) de ex: vaile Oltului si Jiului.
CCIRJ este o asociatie constituita ca persoana juridica romana, de drept privat, fara scop patrimonial (non profit), care functioneaza in cadrul sistemului cameral, reglementat de legea nr. 335/2007, a Camerelor de Comert din Romania.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in cadrul retelei ecologice europene NATURA 2000, a desemnat ca ADMINISTRATOR al sitului "Nordul Gorjului de Vest Camera de Comert si Industrie Romania - Japonia CCIRJ.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in cadrul retelei ecologice europene NATURA 2000, a desemnat ca ADMINISTRATOR al sitului "Nordul Gorjului de Vest Camera de Comert si Industrie Romania - Japonia CCIRJ.
office@ccirj.ro
www.ccirj.ro
Splaiul Unirii nr.313, Sector 3, 030138 Bucuresti, Romania
Tel: +4021 346 7244
Fax: +4021 346 7257
www.ccirj.ro
Splaiul Unirii nr.313, Sector 3, 030138 Bucuresti, Romania
Tel: +4021 346 7244
Fax: +4021 346 7257