Fondul Forestier
Biodiversitatea din Situl Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest este in pericol din cauza gradului scazut de constientizare a populatiei si a factorilor de decizie locali si / sau nationali, pe fondul noutatii conceptului de conservare a biodiversitatii si a principiului dezvoltarii durabile.
Problemele identificate sunt multiple si interconectate.
Exploatarile forestiere au cunoscut o intensificare in ultimii ani, lucru care duce la reducerea arealului de raspandire a unor specii, precum si la afectarea si diminuarea suprafetelor unor habitate naturale protejate. Pe suprafetele ocupate de padure, se practica majoritatea tipurilor de taiere. De cele mai multe ori nu se respecta volumul de masa lemnoasa ce trebuie extras conform prevederilor din amenajamentele silvice. Nu se fac taieri in ras decat in padurile de molid, dar pentru celelalte tipuri de paduri este posibil ca in cazul in care pe o suprafata data se extrage prea mult material lemnos, unele dintre speciile de plante care definesc un anumit tip de habitat sa dispara, sau arborii extrasi sa fie dintre cei specifici unui anumit tip de habitat, urmarea acestei actiuni fiind diminuarea suprafetelor unor habitate sau modificarea unui tip de habitat cu altul.
Exploatarea padurilor prin taierile rase sau taieri in ochiuri mari nu favorizeaza regenerarea naturala si schimba radical structura acestora.
Plantarea artificiala in special a speciilor de rasinoase a generat in timp paduri de rasinoase sau de amestec schimband ecosistemul.
Diminuarea suprafetelor unor habitate cauzata de exploatarile forestiere duce la o stare de conservare nefavorabila, influentata direct de unele activitati care, desi traditionale, nu se desfasoara intotdeauna in zone in care sa nu influenteze sau sa nu afecteze speciile si habitatele protejate. Totodata activitatile de exploatare a masei lemnoase pot sa duca, daca nu la diminuarea suprafetelor unor habitate, la fragmentarea acestora.
In acelasi timp prevederile instructiunilor actuale de amenajare a padurilor nu sunt in deplina concordanta cu obiectivele privind conservarea habitatelor si chiar a speciilor, deoarece zona are un nou statut de protectie si anume sit Natura 2000.
ADMINISTRATIA NGV, urmareste:
- Eliberarea cursurilor raurilor de munte de cazatura arboricola si depuneri aluvionare produse prin viituri si reinfiintarea vegetatiei silvice specifica pe maluri, pentru asigurarea habitatelor naturale si a ecosistemelor distruse;
- Reimpadurirea zonelor in care s-au facut taieri abuzive, cu respectarea caracteristicilor de silvo-specii initiale;
- Organizarea de pepiniere proprii in care sa fie produs material saditor din speciile specifice habitatelor “NORDUL GORJULUI DE VEST”
- Fag, tip Luzulo-Fagetum;
- Fag, tip Asperulo-Fagetum;
- Fag, tip Cephalantero-Fagion;
- Fag, tip Symiphyto-Fagion;
- Stejar si carpen din speciile Galia-Carpinetum;
- Stejar si carpen din speciile Erythronio-Carpiniori;
- Cer si Gorun;
- Castanea sativa.
- Protectia solului versantilor abrupti, a ravenelor si a pantelor cu grohotisuri prin reinfiintarea zonelor impadurite cu speciile specifice de Tilio-Acerion si altele adecvate;
- Refacerea ecosistemelor si a habitatelor naturale din zonele alpine prin cultivarea de formatiuni de Juniperus communi de Pinus mugo si Rhododendron myrtyfolium pe tufarisuri si pasuni calcaroase;
Conform Regulamentului de Organizare si Functionare si a Legislatiei in vigoare vor fi respectate :
- Scoaterea definitiva sau temporara din circuitul silvic de terenuri din perimetrul SCI-ului Nordul Gorjului de Vest, se poate face numai pentru obiective care vizeaza asigurarea securitatii nationale, asigurarea securtitatii si sanatatii oamenilor si animalelor si prevenirea catastrofelor naturale;
- Pe terenurile care fac parte din fondul forestier inclus in SCI-ul Nordul Gorjului de Vest se executa numai lucrarile prevazute in amenajamentele silvice, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind zonarea functionala a padurilor si zonarea interna a sitului de importanta comunitara;
- In zonele de protectie integrala vor fi interzise orice forme de exploatare sau utilizare a resurselor naturale, si in zonele de protectite stricta vor fi interzise activitatile in fondul forestier;
- Amenajamentele elaborate dupa aprobarea Planului de Management vor include un capitol de monitorizare a evolutiei elementelor specifice care au determinat constituirea sitului de importanta comunitara;
- In padurile cu arboret necorespunzatoare din punct de vedere ecologic din SCI-ul Nordul Gorjului de Vest, in afara zonei de protectie integrala si stricta, se va prevedea prin amenajament reconstructia ecologica a acestora. In toate situatiile se recomanda infiintarea noilor arboreturi prin procedee cat mai naturale.
CCIRJ este o asociatie constituita ca persoana juridica romana, de drept privat, fara scop patrimonial (non profit), care functioneaza in cadrul sistemului cameral, reglementat de legea nr. 335/2007, a Camerelor de Comert din Romania.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in cadrul retelei ecologice europene NATURA 2000, a desemnat ca ADMINISTRATOR al sitului "Nordul Gorjului de Vest Camera de Comert si Industrie Romania - Japonia CCIRJ.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in cadrul retelei ecologice europene NATURA 2000, a desemnat ca ADMINISTRATOR al sitului "Nordul Gorjului de Vest Camera de Comert si Industrie Romania - Japonia CCIRJ.
office@ccirj.ro
www.ccirj.ro
Splaiul Unirii nr.313, Sector 3, 030138 Bucuresti, Romania
Tel: +4021 346 7244
Fax: +4021 346 7257
www.ccirj.ro
Splaiul Unirii nr.313, Sector 3, 030138 Bucuresti, Romania
Tel: +4021 346 7244
Fax: +4021 346 7257