Fondul Cinegetic si Piscicol
Braconajul reprezinta o amenintare majora fiind un fenomen care se extinde. Acesta constituie un alt factor care influenteaza numarul de exemplare din anumite specii. Lupul, ursul si rasul sunt braconate mai putin, dar braconajul la cervide si la mistret, duce de multe ori la diminuarea populatiei de lupi din zona, acestia nemaiavand suficienta hrana si trebuind sa o caute in alte zone.
Vidrele sunt de asemenea in regres datorita faptului ca sunt vanate ilegal. De asemenea pescuitul ilegal reduce indirect numarul vidrelor, care la fel ca si in cazul lupilor sunt nevoite sa caute hrana in alte zone. Atunci cand sunt observate, vidrele sunt gonite mai ales de catre pescari, deoarece se hranesc cu pesti, iar vizuinele acestora daca sunt gasite sunt distruse.
Mamiferele protejate se feresc de zonele unde simt prezenta umana. Sunt deranjate de zgomot, foc si fum. In cazul unei prezente prea mari a turistilor in anumite zone exista riscul ca unele exemplare de urs sa se obisnuiasca cu prezenta umana si sa devina din ce in ce mai curioase. Acest lucru poate da nastere in viitor la probleme majore datorita contactului cu omul, probleme intalnite deja in alte zone din tara, cum ar fi zona orasului Brasov.
Vidrele, la fel ca si rasii, desi animale curioase, se feresc de prezenta omului, fiind posibil ca in anumite situatii, daca prezenta vizitatorilor in zona vizuinii este mare, acestea sa se retraga spre alte zone mai linistite sau, in cazul vidrelor, chiar sa se mute pe alte cursuri de ape de munte. Lupii de asemenea se feresc de om si nu agreeaza prezenta acestuia, zgomotul si focul. Zonele in care simt prezenta umana sunt din ce in ce mai putin frecventate fiind apoi ocolite complet.
Administratia NGV urmareste:
-
Gestionarea stricta a comunitatilor cinegetice, crearea de conditii mai bune de dezvoltare in habitatele sitului NORDUL GORJULUI DE VEST, inclusiv prin asigurarea hranirii pe timp de iarna si aplicarea unor actiuni de eliminare a braconajului;
-
Asigurarea linistii in teritoriile de reproducere, hibernare si hranire pentru animalele salbatice;
-
Eliberarea cursurilor raurilor de munte de cazatura arboricola si depuneri aluvionare produse prin viituri si reinfiintarea vegetatiei silvice specifica pe maluri, pentru asigurarea habitatelor naturale si a ecosistemelor distruse;
-
Repopularea raurilor de munte cu puiet piscicol din speciile disparute sau din cele pe cale de disparitie.
Conform Regulamentului de Organizare si Functionare si a Legislatiei in vigoare vor fi respectate :
-
Actiunile de evaluare a vanatului si de interpretare a rezultatelor se organizeaza de catre gestionarii fondurilor de vanatoare cu participarea Administratiei ariei protejate Nordul Gorjului de Vest;
-
Vanatoarea se va organiza si desfasura in conformitate cu prevederile Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificarile si completarile ulterioare si ale Ordonantei de urgent a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor natural protejate , conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice cu modificarile si completarile ulterioare;
-
In zonele de protectie integrala si stricta, vanatoarea va fi interzisa;
-
Managementul speciilor de interes vanatoresc din perimetrul SCI-ului Nordul Gorjului de Vest se va face conform prevederilor legislatiei specifice din domeniu si va tine cont de zonarea interna a sitului si de faptul ca aceasta este parte integranta a retelei Natura 2000;
-
Faptele ilegale din domeniile vanatorii si pescuitului pot fi constatate si sanctionate de personalul Administratiei imputernicit in acest sens, precum si de alte persoane abilitate conform prevederilor legale.
CCIRJ este o asociatie constituita ca persoana juridica romana, de drept privat, fara scop patrimonial (non profit), care functioneaza in cadrul sistemului cameral, reglementat de legea nr. 335/2007, a Camerelor de Comert din Romania.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in cadrul retelei ecologice europene NATURA 2000, a desemnat ca ADMINISTRATOR al sitului "Nordul Gorjului de Vest Camera de Comert si Industrie Romania - Japonia CCIRJ.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, in cadrul retelei ecologice europene NATURA 2000, a desemnat ca ADMINISTRATOR al sitului "Nordul Gorjului de Vest Camera de Comert si Industrie Romania - Japonia CCIRJ.
office@ccirj.ro
www.ccirj.ro
Splaiul Unirii nr.313, Sector 3, 030138 Bucuresti, Romania
Tel: +4021 346 7244
Fax: +4021 346 7257
www.ccirj.ro
Splaiul Unirii nr.313, Sector 3, 030138 Bucuresti, Romania
Tel: +4021 346 7244
Fax: +4021 346 7257